Goede voornemens volhouden: 8 tips!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Bijna iedereen begint het nieuwe jaar met goede voornemens. Veel voorkomende voornemens zijn afvallen, meer sporten, een nieuwe baan zoeken of minder geld uitgeven. Hoewel veel mensen goede voornemens bedenken,voeren een stuk minder mensen deze voornemens daadwerkelijk uit. Gemiddeld wordt slechts een kwart van de goede voornemens uitgevoerd. Om ervoor te zorgen dat jij jouw voornemens wel uitvoert, hebben wij 8 tips op een rijtje gezet.

Koppel je goede voornemens aan een belangrijke waarde

Bij het kiezen van een goede voornemen is het belangrijk dat je voor iets kiest wat jij belangrijk vindt. Er wordt bij het kiezen van goede voornemens namelijk vaak naar de mening van anderen gekeken. Mensen willen vaak afvallen, omdat andere mensen dan vinden dat zij er beter uitzien. Als je een goede voornemen kiest op basis van de meningen van anderen, maak je het nog moeilijker voor jezelf om deze vol te houden.

Kies daarom voor een voornemen dat jij zelf belangrijk vindt. Koppel je voornemen aan een waarde die voor jou belangrijk is, en niet voor iemand anders. Door jouw voornemen te koppelen aan concreet gedrag maak je het voor jezelf ook makkelijker om vol te houden. Dus wat is de motivatie achter jouw voornemen?

Spreek je goede voornemens uit

Uit onderzoek is gebleken dat je maar liefst 80% meer kans hebt om jouw voornemens vol te houden als je het uitspreekt. Deel jouw voornemen ook met vrienden en familie en geef hen de opdracht om jou erop aan te spreken. Op deze manier verhoog je de sociale druk en heb je een stok achter de deur die jou helpt om vol te houden.

Wees concreet bij het formuleren van je goede voornemens

Het is heel makkelijk om te zeggen “ik ga dit jaar meer sporten” of “ik ga dit jaar gezonder eten”. Maar dit soort uitspraken zijn erg moeilijk waar te maken. Denk daarom na over de stappen die jij dient te nemen om jouw voornemens uit te laten komen. Wanneer ga je het doen? Hoe ga je het doen? Waar ga je het doen? Dit zorgt voor een concrete houvast om het plan ook echt uit te voeren.

Kleine stapjes

Je kunt je leven niet in één keer omgooien. Het kost nu eenmaal wilskracht en energie om nieuwe gewoontes aan te leren, en dat gebeurt niet in één dag. Door te veel tegelijk te doen maak je het alleen maar moeilijker voor jezelf. Zet het grotere doel daarom om in kleine stapjes.

Breng de hindernissen in kaart

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn, zodat een mogelijke tegenslag er niet gelijk voor zorgt dat je opgeeft. Noteer daarom de hindernissen die je denkt tegen te komen. Dit kunnen gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties zijn die jou proberen tegen te houden.

Zorg voor reminders

Heb je besloten op welke manier jij je doelen gaat behalen? Zorg er dan ook voor dat je hier regelmatig aan herinnerd wordt. Noteer bijvoorbeeld in jouw agenda wanneer en hoe laat jij gaat sporten. Op deze manier zie je ook gelijk waarom het zo belangrijk is om concreet te zijn. ‘Afvallen’ of ‘gezonder eten’ kun je niet plannen, waardoor je veel te snel vergeet waar eigenlijk mee aan de slag wilde gaan.

Houd de eerste maand vol

Bij het creëren van een nieuwe gewoonte lijkt het vaak alsof je er nooit aan gewend zult raken. En dit kan ervoor zorgen dat jouw motivatie steeds een beetje zakt. Echter, de truc met het creëren van een nieuwe gewoonte is dat je het vooral de eerste maand moet volhouden. Na die eerste maand houd je het een stuk makkelijker vol.

Doe het samen

Het creëren en volhouden van een nieuwe gewoonte is nu eenmaal vrij lastig. Probeer het daarom leuker te maken door het samen met iemand te doen. Ga bijvoorbeeld elke keer met een vriend of vriendin naar de sportschool.

Door het samen te doen creëer je ook extra druk voor jezelf om vol te blijven houden. Je wilt namelijk niet degene zijn die afhaakt als jouw vrienden zich wel aan de gemaakte afspraken houden.

Wat kan Richard Smith Fysiotherapie voor jou betekenen?

Wordt jouw goede voornemen verhinderd door een klacht of blessure? Maak vandaag nog een afspraak met één van onze fysiotherapeuten of neem contact met ons op. Samen zorgen wij ervoor dat jij jouw goede voornemens kunt doorzetten.