Hallux Valgus (Knobbelteen)

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Hallux valgus is een aandoening die vaak voorkomt. Bij hallux valgus heeft de grote teen een afwijkende stand waardoor er een knobbel aan de zijkant van de voet ontstaat. 

Wat is hallux valgus?

Hallux is de Latijnse benaming voor grote teen. Bij deze aandoening staat de grote teen in de valgusstand: het middenvoetsbeentje voor de grote teen staat naar binnen, maar de grote teen wijst naar buiten. Dit zorgt voor een knobbel aan de zijkant van de voet die begint bij de grote teen. Deze knobbel wordt ook wel ‘bunion’ genoemd en bestaat uit uitstekend bot en geïrriteerde weke weefsels. Bij ernstige vormen van hallux valgus kan de teennagel naar binnen draaien. 

Hallux valgus (knobbelteen)

Hallux valgus oorzaak

Hallux valgus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de aandoening ontstaat. Erfelijkheid lijkt wel een rol te spelen. Bij 60% van de vrouwen met deze aandoening hebben er namelijk meerdere familieleden last van. Vaak is er ook sprake van platvoeten, een doorgezakte voorvoet en een verkorte kuitspier

Klachten bij hallux valgus

Bij hallux valgus heb je last van één of meerdere van de volgende symptomen:

• Een knobbel aan de zijkant van je voet. De huid over deze knobbel kan rood en gevoelig zijn. 
• Het dragen van schoenen is pijnlijk. Je hebt vooral pijn aan de knobbel van de grote teen maar het kan ook zijn dat de hele voorvoet pijn doet.
Hallux valgus kan ervoor zorgen dat de tweede teen krom gaat staan of uit de kom gaat. 
Je voeten raken snel vermoeid. 
Hoe schever de teen staat, hoe meer pijn je ervaart.

Hallux valgus pijn verminderen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de pijn van de hallux valgus te verminderen:

• Draag schoenen met een brede neus zodat de tenen niet naar elkaar toe gedrukt worden. 
• Draag minimalistische schoenen. Dit zijn schoenen die helemaal vlak en soepel zijn. Deze schoenen zorgen ervoor dat je voeten in de natuurlijke stand staan. 
Doe teenspreiders om je tenen heen om je tenen uit elkaar te duwen. Door met teenspreiders te lopen worden je voetspieren geactiveerd.
Ga langs bij een fysiotherapeut. De fysiotherapeut stelt een behandelplan voor jou op om de pijn en de klachten te verminderen. 

Hallux valgus oefeningen

De behandeling van hallux valgus

Behandeling door een fysiotherapeut is een goede manier om de pijn en de klachten van hallux valgus te verminderen. De fysiotherapeut stelt samen met jou een behandelplan op om de beweeglijkheid van de enkel en teen te vergroten en de pijn te verminderen. De behandelingen kunnen bestaan uit fysiotherapie, manuele therapie en het uitvoeren van oefeningen. 

Heb je last van hallux valgus? Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog langs.