Sporten met hooikoorts: 5 tips

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Nu het voorjaar gestart is en de zomer om de hoek is, zit het hooikoortsseizoen er ook weer aan te komen. Bijkomende klachten zoals benauwdheid, druk op de borst en een loopneus zijn geen pretje, zeker niet voor de mensen die veel sporten. Maak je maar geen zorgen, met onze 5 tips kun je gewoon blijven sporten tijdens het hooikoortsseizoen.

1. Kies de juiste dag

Hoewel het heerlijk klinkt om in het zonnetje met een lekker windje te sporten, is dit voor iemand met hooikoorts niet verstandig. Op dagen met veel zon en veel wind zit er namelijk meer stuifmeel in de lucht. En dit kan de klachten van hooikoortst opwekken of verergeren. Houd het weerbericht daarom goed in de gaten. Kijk ook op websites die het aantal pollen in de gaten houden, zoals Hooikoorts Radar.

2. Kies het juiste moment

Naast het kiezen van de juiste dag, is het kiezen van het juiste moment op die dag ook erg belangrijk. De beste momenten om te sporten zijn vroeg in de ochtend of net na een regenbui. Regen wast pollen en vervuilende stoffen uit de lucht waardoor je veel minder last hebt van hooikoorts klachten.

3. Kies de juiste plek

De plek waar je gaat sporten kan de hooikoorts klachten ook verminderen of verergeren. Sporten in een bosrijke omgeving of een gebied met veel gras is dan ook geen goed idee. De pollenconcentratie in de lucht ligt hier namelijk vrij hoog. Aan zee, hoog in de bergen of in de stad ligt de pollenconcentratie daarentegen een stuk lager. Doe je aan hardlopen of fietsen? Zorg er dan voor dat je de hele route van tevoren uitgestippeld hebt, zodat je de verkeerde plekken kunt vermijden.

4. Draag een zonnebril

Het dragen van een zonnebril zorgt ervoor dat je ogen beschermd zijn tegen rondzwervend stuifmeel. Nu zal je vast denken: sporten met een zonnebril is toch alles behalve handig? Gelukkig zijn hier oplossingen voor bedacht. Er bestaan namelijk speciale sportbrillen. Wil je gewoon jouw standaard zonnebril gebruiken? Maak de zonnebril dan vast aan een koordje zodat deze tijdens het sporten niet af kan vallen.

5. Gebruik medical tape

Het gebruik van medical tape kan de gevolgen van hooikoorts aanzienlijk verminderen. Als je deze tape aanbrengt, wordt je huid een beetje opgetild. Hierdoor wordt de druk verlaagd, het ruggenmerg geprikkeld en de bloedcirculatie in dat gebied verbeterd. De tape beïnvloed de ademhalingsspieren en de longen via het zenuwstelsel. Dit zorgt voor een kalmerende werking. Hierdoor worden de allergische reacties van de ogen, longen en neusvliezen verminderd.

Wat kan Richard Smith Fysiotherapie voor jou betekenen?

Wil je weer starten met sporten, maar heb je last van lichamelijke klachten die dit tegenhouden? Bij Richard Smith Fysiotherapie hebben de fysiotherapeuten veel ervaring met het behandelen van verschillende lichamelijke klachten. Maak vandaag nog een afspraak met één van onze fysiotherapeuten of neem contact met ons op.