Valpreventie tips voor ouderen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Vallen veroorzaakt vaak veel lichamelijk en mentaal leed bij ouderen. Naast de mogelijke kneuzingen of breuken die zij kunnen oplopen, ontstaat er na een val vaak ook angst om opnieuw te vallen. Door deze angst vermijden zij vaak bepaalde situaties of activiteiten. Dit kan vervolgens weer leiden tot eenzaamheid of een slechtere conditie. Het is daarom erg belangrijk om aan de slag te gaan met valpreventie

In dit artikel

Valpreventie

Naarmate je ouder wordt, worden de spieren en botten zwakker en de gewrichten stijver. Dit zorgt ervoor dat je sneller vermoeid bent en jouw reactievermogen trager en slechter wordt. Daarnaast neemt het gezichtsvermogen vaak af als je ouder wordt, en wordt het moeilijker om struikelgevaren op tijd te herkennen. 

Deze lichamelijke beperkingen kunnen ervoor zorgen dat omstandigheden in jouw woonomgeving gevaarlijke risico’s worden. Denk bijvoorbeeld aan trappen of ongelijke en gladde vloeren. 

Bij valpreventie worden er verschillende maatregelen en hulpmiddelen genomen om vallen bij ouderen te voorkomen of te vermijden. Valpreventie kan bestaan uit activiteiten om het lichaam weer fitter te maken, en uit maatregelen om de omgeving veiliger te maken.

Valpreventie

Valpreventie tips

Aangezien vallen voor ouderen veel leed kan veroorzaken, is het belangrijk om hier goed mee bezig te zijn. Het is verstandig om langs te gaan bij een fysiotherapeut voor valpreventie. Daarnaast zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om vallen te voorkomen:

1. Blijf actief

Aangezien lichamelijke beperkingen ervoor zorgen dat je sneller valt, is het enorm belangrijk om actief te blijven. Zorg er wel voor dat je dit onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut doet.

2. Maak het huis veilig

Denk bijvoorbeeld aan goede verlichting, een veilige trap en antislip materiaal. 

3. Laat jouw ogen controleren

Goed zicht is belangrijk om valrisico’s op tijd te herkennen. Zorg er daarom voor dat jouw ogen regelmatig gecontroleerd worden. 

4. Schakel hulp van jouw familie in

Betrek jouw familieleden zoveel mogelijk bij het valpreventie-proces, zodat zij weten hoe zij jou kunnen helpen. 

5. Zorg voor stevige schoenen

Draag stevige schoenen met voldoende profiel en een lage hak. Dit verkleint de kans op uitglijden. 

Wat kan Richard Smith Fysiotherapie voor jou betekenen?

Ben je op zoek naar een fysiotherapeut voor valpreventie? De fysiotherapeuten binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben hier veel ervaring mee. Maak vandaag nog een afspraak met één van onze fysiotherapeuten of neem contact met ons op.