Het belang van water drinken tijdens het sporten

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Bij een intensieve training kun je maar liefst 1 tot 2 liter vocht verliezen. Het is daarom enorm belangrijk om tijdens het sporten voldoende te drinken zodat je deze tekorten weer aanvult. Vochtverlies kan namelijk grote gevolgen hebben voor jouw sportprestaties.

Waarom moet je drinken tijdens het sporten?

Bij een intensieve training ben je veel aan het zweten en verbrand je veel vocht. Helemaal niet drinken tijdens een training kan zelfs zorgen voor uitdroging. En dit is iets wat je zeker niet wilt. Het is voor je lichaam namelijk heel belangrijk dat jouw vochtbalans in orde is. 

Niet of te weinig drinken tijdens een training kan zorgen voor spierkrampen, hoofdpijn of blessures. De hoeveelheid water die je dient te drinken tijdens een training is onder andere afhankelijk van de warmte van jouw omgeving. Hoe warmer de plek is waar je aan het sporten bent, hoe harder jouw lichaam moet werken om jouw vochtbalans op pijl te houden.

Om de gewenste prestaties te leveren zonder daarbij klachten te ervaren, heeft jouw lichaam vocht nodig. Niet of te weinig drinken heeft dan ook directe invloed op jouw sportprestaties.

Hoeveel water moet je drinken tijdens het sporten?

Hoeveel vocht je verliest en hoeveel je moet drinken is van meerdere factoren afhankelijk. Het heeft te maken met de temperatuur, de luchtvochtigheid en de intensiteit van de inspanning. Het is daarom erg lastig om altijd te weten hoeveel je moet drinken. 

Desalniettemin is het aan te raden om tijdens het sporten elk kwartier ongeveer 150 tot 300 ml water te drinken. Het duurt echter ongeveer een half uur voordat jouw lichaam water opneemt in jouw bloed. Alleen tijdens de training water drinken is dus niet voldoende. Zorg dat je minimaal een half uur voor het sporten 200 tot 350 ml water drinkt. Pas wel op dat je niet teveel drinkt voor het sporten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je tijdens de training misselijk wordt.  

De beste manier om te achterhalen of je voldoende gedronken hebt, is door jezelf voor en na de training te wegen. Als je voldoende water hebt gedronken, weeg je evenveel voor de training als na de training. Indien je na de training minder weegt dan ervoor, heb je dus te weinig gedronken.

Voldoende drinken bij koude temperaturen

Bij koude temperaturen zijn we vaak geneigd minder water te drinken. Toch is het wel heel belangrijk dat we ook bij lage temperaturen voldoende drinken. De buitenlucht wordt dan namelijk droger en hydratatie is daardoor nog belangrijker. Probeer dus ook tijdens deze temperaturen voldoende te drinken. Als je dit niet doet kun je snel last krijgen van hoofdpijn, concentratiestoornissen of misselijkheid.

Wat kan Richard Smith Fysiotherapie voor jou betekenen?

Heb je last van spierkrampen, hoofdpijn of blessures? De fysiotherapeuten bij Richard Smith Fysiotherapie hebben veel ervaring met het behandelen van deze klachten. Aan de hand van een behandelplan gebaseerd op jouw klachten, zorgt de fysiotherapeut ervoor dat jij zo snel mogelijk herstelt.

Maak vandaag nog een afspraak met één van onze fysiotherapeuten of neem contact met ons op. Samen zorgen wij ervoor dat je zo snel mogelijk weer kunt sporten.