Zenuwen spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Zo zorgen ze onder andere voor drukgevoel en aansturing van de spieren. Bij een beknelde zenuw in de rug ervaar je pijn rondom de aangedane zenuw en uitstralende pijn op andere plekken in je lichaam. Daarnaast kan je minder kracht hebben en tintelingen voelen in het gebied dat de zenuw aanstuurt. Om dit zo snel mogelijk te verhelpen is het verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan.
Een beknelde zenuw in de rug kan op meerdere manieren ontstaan. In de meeste gevallen ontstaat de klacht door een samenloop van omstandigheden. Bijvoorbeeld door een verkeerde houding, plotselinge beweging of overbelasting van de rug.
Bij ouderen wordt de rug kleiner doordat de rugwervels comprimeren en de tussenwervelschijven degenereren. Dit zorgt ervoor dat zij een grotere kans hebben op het krijgen van een beknelde zenuw.
De bekendste oorzaken van een beknelde zenuw in de rug zijn:
• Hernia: hierbij is er sprake van een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt tegen een zenuw waardoor deze bekneld raakt.
• Artrose: bij artrose zijn de tussenwervelschijven aangetast. De rugwervels glijden hierdoor niet meer soepel over elkaar. Door het op elkaar drukken van de wervels kan een rugzenuw bekneld raken.
• Spinale stenose: dit is een vernauwing in het wervelkanaal of een vernauwing op de plek waar de zenuw het ruggenmerg verlaat. De zenuw kan hierdoor klem komen te zitten.
Bij een beknelde zenuw in de rug heb je onder andere last van krachtverlies en uitstraling van de pijn naar andere gebieden, zoals de armen of de benen. Bij een uitstraling naar de benen kan er een slapend gevoel in het desbetreffende been optreden. Daarbij kun je last hebben van scherpe, stekende pijn in het aangedane gebied. Bij een hernia kan zelf hoesten, niezen of persen een hevige en uitstralende pijn veroorzaken. De pijn kan meerdere maanden aanhouden, daarom is het enorm belangrijk dat je langs gaat bij een fysiotherapeut.
Met fysiotherapie worden de spieren versterkt waardoor de druk op de zenuw verminderd. De fysiotherapeut kijkt naar de bewegingen die de beknelde zenuw verder beknellen, om ervoor te zorgen dat deze bewegingen voorkomen worden. De fysiotherapeut gaat vervolgens op zoek naar manieren waarbij deze bewegingen worden opgevangen door andere spieren.
Aan de hand van een oefenprogramma worden de rugspieren versterkt. Dit is het voornaamste doel van de behandeling, omdat de belastbaarheid van de rug hierdoor toe neemt en de kans op herhaling kleiner wordt. Daarbij krijg je advies over de correcte houding tijdens deze bewegingen.
Heb je last van een beknelde zenuw in je rug? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.