Fysiotherapie bij scoliose

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Bij scoliose is er sprake van een verkromming van de wervelkolom. Hierdoor verandert de houding en de algemene stand van de romp. 2-3% van de bevolking heeft last van deze aandoening. Hoewel scoliose niet te genezen is, zijn de klachten goed te behandelen met fysiotherapie.

Wat is scoliose?

Scoliose is een aandoening die zich vaak in de tienerjaren voordoet, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Bij scoliose beweegt de wervelkolom naar de zijkant en is er sprake van een draaiing. De aandoening leidt tot verandering in de houding en uitlijning, die niet gecorrigeerd kunnen worden door rechtop te staan. De wervelkolom heeft bij scoliose de vorm van een ‘S’ of een ‘C’.

Er zijn 4 soorten scoliose:
• Adolescente idiopathische scoliose (AIS): dit is de meest voorkomende vorm. Deze vorm wordt vastgesteld bij kinderen tussen 10 en 18 jaar oud.
• Congenitale scoliose: deze vorm wordt veroorzaakt door een vervorming van de botten in de wervelkolom. Deze vervorming vindt al plaats tijdens de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder.
• Neuromusculaire scoliose: bij deze vorm verzwakken de spieren die de ruggengraat ondersteunen. Dit komt door een medische aandoening van het zenuwstelsel, zoals cerebrale parese of spierdystrofie.
• Vroege (infantiele en juveniele) scoliose: de oorzaak van deze vorm is onbekend. Deze vorm omvat infantiele scoliose en juveniele scoliose. Infantiele scoliose wordt vastgesteld vanaf de geboorte tot 3 jaar. Juveniele scoliose wordt vastgesteld voor het 10e levensjaar.

scoliose fysiotherapie

Klachten

Mensen met scoliose hebben niet altijd last van pijnlijke klachten. Zeker bij kinderen. Daarentegen is het wel enorm belangrijk om scoliose te behandelen, zodat toekomstige klachten voorkomen kunnen worden.

Door scoliose kunnen de spieren die de wervelkolom normaal gesproken ondersteunen, uit evenwicht raken. Dit kan leiden tot verlies van kracht en soepelheid. Mensen met scoliose kunnen ook last hebben van andere klachten, zoals:
• Ongelijke schouderhoogte
• Het gevoel dat de twee kanten van het lichaam niet uitlijnen
• Ongelijke heuphoogte
• Pijn in het gebied rond de wervelkolom, inclusief de schouder, het bekken en de heup
• Ongelijke taille
• Pijn bij bepaalde bewegingen of activiteiten

Het effect van fysiotherapie

Scoliose is een ongeneeslijke aandoening. Daarentegen is fysiotherapie wel een goede manier om de bijkomende klachten van scoliose te behandelen. De fysiotherapeut evalueert en beoordeelt de houding en bewegingspatronen van het hele lichaam. Op deze manier worden alle beperkingen vastgelegd die worden veroorzaakt door de veranderingen in de wervelkolom en alle andere symptomen zoals pijn en spier onevenwichtigheid.

Aan de hand van de klachten stelt de fysiotherapeut een op maat gemaakt behandelplan samen. De behandelingen kunnen uit de volgende onderdelen bestaan:
• Bewegingsbereik oefeningen: door middel van deze oefeningen worden bewegingsbeperkingen voorkomen, om het bewegingsbereik van het lichaam te vergroten.
• Krachttraining: krachttraining wordt toegepast om de spieren rondom de wervelkolom en andere delen van het lichaam die zijn verzwakt sterker te maken.
• Manuele therapie: met deze vorm van fysiotherapie wordt de mobiliteit in spieren en gewrichten die mogelijk beperkt zijn door de aandoening, voorzichtig terug gebracht.
• Functionele training: hierbij worden de bewegingspatronen beoordeeld, de juiste bewegingspatronen uitgelegd en het lichaam opnieuw getraind voor optimale beweging.

Wat kan Richard Smith Fysiotherapie voor jou betekenen?

Heb jij last van scoliose? Maak vandaag nog een afspraak met één van onze fysiotherapeuten of neem contact met ons op.