Tennis is een snelle en dynamische sport. Dit is onder andere goed voor het hart en de bloedvaten, en het verbetert de balans, de motorische controle, de hand-oogcoördinatie, de botsterkte én de flexibiliteit. Een nadeel van deze snelle en dynamische sport is dat het oplopen van tennisblessures zo gebeurt is.
Veel tennisbewegingen komen vanuit je schouder. Dit maakt het risico op een schouderblessure vrij hoog. Herhaaldelijk een verkeerde beweging maken kan ervoor zorgen dat een pees ingeklemd raakt. Dit wordt ook wel een impingement van de schouder genoemd. De oorzaak van schouderblessures ligt vaak bij een verkeerde training, houding of techniek.
Als je last hebt van een schouderblessure, is het verstandig om bovenhandse bewegingen en zwaar tillen te vermijden. Daarnaast wordt het aangeraden om langs te gaan bij een fysiotherapeut. De fysiotherapeut stelt samen met jou een plan op om zo snel mogelijk te herstellen van jouw schouderblessure.
Een tennisarm, ook wel tenniselleboog genoemd, is de meest voorkomende tennisblessure. Bij een tennisarm ontstaat er een ontsteking van de onderarmspieren en pezen aan de buitenkant van de elleboog. Veel voorkomende symptomen bij een tennisarm zijn pijn aan de buitenkant van de elleboog en matig tot ernstige pijn bij bepaalde bewegingen van de pols.
De oorzaak van een tennisarm is het herhaaldelijk naar binnen en buiten draaien van de onderarm ten opzichte van de bovenarm, en het belasten van de polsstrekkers. Deze bewegingen zorgen er namelijk voor dat de polsstrekkers in de onderarm flink belast worden. Hierdoor raakt de aanhechting van deze spieren in de buitenzijde van de elleboog geïrriteerd.
Als je last hebt van een tennisarm is het verstandig om je pols tijdens het tennissen stabiel te houden. Sla dus niet vanuit je pols maar vanuit je schouder. Ga ook langs bij een fysiotherapeut. De fysiotherapeut helpt jouw onder andere met het rekken van de polsstrekkers.
Het slaan met een tennisracket wordt deels vanuit de pols ingezet. Het polsgewricht bestaat uit spieren, banden, kapsel, een discus en botstukken. Deze structuren kunnen door de polsbewegingen bij tennis overbelast raken. Hier kunnen verrekkingen, ontstekingen en scheuren uit ontstaan.
Bij een polsblessure is het verstandig om rust te nemen en tijdelijk minder te tennissen. Zorg ervoor dat de pols stabiel blijft tijdens het slaan met een tennisracket. Het is erg belangrijk om je polsklachten te laten behandelen bij een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan ook een oefenschema voor je opstellen om de pols sterker te maken.
Een andere veel voorkomende tennisblessure, is een verstuikte enkel. Maar liefst een kwart van de blessures in de tenniswereld heeft hiermee te maken. Bij een verstuikte enkel voel je direct pijn in de enkel. In sommige gevallen kun je zelfs iets voelen knappen of scheuren.
Stop bij een verstuikte enkel direct met tennissen en ga langs bij een fysiotherapeut om te kijken hoe erg de verstuiking is en om de enkel te laten behandelen. De fysiotherapeut stelt een oefenschema voor jou op om jouw enkel te versterken en langzaam terug te gaan naar het tennissen.
Veel tennissers ervaren blessures aan de hiel. Dit heeft vaak te maken met een peesplaatontsteking. Deze ontsteking kan in veel gevallen zorgen voor hielspoor. Bij hielspoor is er sprake van een verkalking of verbening van de aanhechting van de fascie aan het hielbeen.
Het is ontzettend belangrijk dat er bij hielspoor in eerste instantie voldoende rust genomen wordt. Vervolgens kan een fysiotherapeut achterhalen wat de oorzaak van de klachten is en hier zijn behandeling op aanpassen. Veel behandelingen die gebruikt worden bij hielspoor zijn dry needling en EPTE-therapie.
De hamstrings zijn de spieren aan de achterzijde van het dijbeen. Overbelasting of verkeerd opwarmen en afkoelen kunnen schade veroorzaken aan het bovenbeen en zo een hamstringblessure veroorzaken. Bij een hamstringblessure heb je last van stekende pijn tijdens het tennissen, verkrampte spieren, bloeduitstorting op het bovenbeen en een hard aanvoelende hamstring.
Stop bij een hamstringblessure direct met tennissen en ga zo snel mogelijk langs bij een fysiotherapeut. De fysiotherapeut helpt jou bij het herstel en de revalidatie van de blessure.
Tennissers hebben vaak last van gewrichtsblessures aan de knieën. Deze blessures ontstaan doordat tennissers vaak stoppen en starten en snel van richting veranderen. Gescheurde ligamenten zijn vaak het resultaat van deze extreme krachten op de knie.
Neem bij een knieblessure voldoende rust en probeer het tennissen rustig op te bouwen. Ga langs bij een fysiotherapeut voor begeleiding bij het herstel.
Heb je last van één van deze blessures? Dan ben je bij Richard Smith Fysiotherapie aan het juiste adres. Onze fysiotherapeuten hebben namelijk veel ervaring met het behandelen van de bovenstaande klachten. De fysiotherapeut stelt samen met jou een plan op om zo snel mogelijk te herstellen van je klachten en weer verder te gaan met tennis.
Wil je herstellen van je tennisblessure? Maak vandaag nog een afspraak met één van onze fysiotherapeuten of neem direct contact met ons op.